Enerjihesapla.com

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi, Kurulumu, Maliyetleri ,Depolanması ve Elektrik Tüketim Hesaplama Sitesi

Elektrik harcamalarından ve Elektrik ihtiyacından güneş enerji hesapmaları ,
Saatlik elektrik harcamalarından fatura ve faturadan harcanan güç hesaplamaları ,
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi, Güneş Santrali Maliyetleri,
Güneş enerjisi güç üretim hesaplamaları ve depolama ihtiyaçları hesaplamaları ...

Elektrik Fatura Hesaplama ,Güneş Enerjisi Dönüşümü Hesaplama ,Elektrik Harcaması Hesaplama ,Güneş paneli aydınlatması hesaplama ,Güneş paneli ve akü dolumu hesabı, Elektrik Enerjisi Tüketim ve Üretim hesaplama

Elektrik Faturası ile hesaplama

Elektrik faturanız ile harcanan elektrik hesaplanır ve buna uygun solar enerji sistemi hesaplaması yapar. fabrika, işyeri elektrik tüketimimnden ihtiyacınız olan güneş enerjisi hesabı yapılabilir. Bu hesaplama ile elektrik faturanız ile üretiminizin eşitlenir. Elektrik faturası ödemezsiniz.




Elektrik Faturası Örnek

Elektrik faturası bileşenleri : Elektrik faturalarınız birçok vergi ve fon kalemleri mevcuttur. Bileşenler özetle;Kayıp Kaçak Bedeli , Perakende Satış Hizmet Bedeli (PSH), Sayaç Okuma Bedeli, İletim Sistemi Kullanım Bedeli, Dağıtım Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payı, Elektrik Tüketim Vergisi, KDV ve Elektrik Parekende Satış Bedeli gibi kalemlerdir. Güneşten elektrik enerjisi ürettiğinizde , üreteceğiniz enerji ham üretim olacağından bu kalmelerden muhaf olacaksınız. Bu sebeple hesaplamalar yapılırken , elektrik fatura tutarınızdan bu vergiler ve fonlar düşürüldüğünde üretmeniz gereken enerji miktarıda yarı yarıya düşmüş olacaktır. Örneğin 100 tl lik elektrik faturanızın ortalama 50 tl si vergi ve fonlar olduğundan üretmeniz gereken enerji miktarı aslında 50 tl ye denk gelen enerji kullanım miktarınız olacaktır.

Güneş enerjisi üretimi ile elektrik faturasını sıfırlamak : Güneş enerjisi üretiminizi, yıllık ortalama elektrik faturanız tutarından tespit edilen ortalama elektrik harcamanız kadar elektrik üretmenizi sağlayan güneş enerji dönüşümü kurmanız anlamına gelir. Yıllık ortalama elektrik fatura tutarınız ile yılda ortalama kaç kilowatt enerji tükettiğiniz hesaplanır ve bu hesaba uygun güneş sistemi kurulumu yapılır.

Elektrik Faturanızın Tutarınızı Formda istenen yere girdikten sonra kurulum şeklini seçiniz. Fabrika çatısı, yer sistemi yada yer takip sistemi olarak seçtiğinizde sizin için ortalama ihtiyaç duyulan panel adedini hesaplayarak yıl ortalaması baz alınarak elektrik faturanızın 0 olmasını sağlayacak sistem hesaplanır.

Kilowatt ile Solar enerji hesaplama

İhtiyacınız olan kurulu güç ile güneş enerjisi santrali ve üretim hesaplama Enerji yatırımı için güneş enerji tarlaları yer sistemleri, takip sistemleri üretim hesaplanabilir.




Güneş Enerji Sahası

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi : Güneş enerjisi santralleri(Ges) güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlamaktadırlar. Güneşten elektrik üretmenin en yaygın şekli yer sistemi olarak yapılan kurulumlardır. Güneş panelleri sehpalar üzerine sabitlenerek tek bir yöne bakıcakları şekilde yapılan kurulum şeklidir. Son zamanlarda güneş enerjisi üretiminde daha avantajlı konumda olan tek eksenli takip sistemleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu yapılarda güneş panelleri bir eksende hareket edebilecek bir mekanizmaya bağlanır ve güneşin ışınlarını dik almaya yönelik yapılan kurulum şeklidir. Çift eksenli takip sistemleri ise çok daha az tercih edilir. Bu sistemler genelde yerden kazanmak yada az alanı daha verimli kullanmak için tercih edilir.

Bölgesel Güneşlenme ve metrekareye düşen radyasyonlanma miktarı : Her bölgeye düşen radyasyonlanma ve güneşlenme miktarı farklı olabilmektedir. Bir bölgedeki metrekareye düşen radyasyonlanma miktarı ve o bölgenin güneşlenme süresi üretimi tamamen etkileyen etkenlerdendir. Örneğin: 100 wattlık bir güneş paneli Ankarada (147,3) watt üretim yaparken Antalyada (164,6) watt üretim yapmaktadır. Buna ek olarak Antalyada havanın Ankaraya göre 1 saat geç kararıyor olsa aynı panel ile %10 daha fazla üretim yapmak mümkün olacaktır.

Güneş Enerjisi Santrali Hesaplama : Çatınız veya arazinizin boyutlarına göre üretebileceğiniz enerji kapasitesi yada üretmek istediğiniz enerji miktarına elde edilebilecek ortalama gelir hesaplanabilir. ortalama kurulum maliyetleri ve tahmini geri dönüş süresi , tahmini arazi yada yer ihtiyacı ve kurulum da kullanıcak güneş paneli ve evirici hesabı yapabilirsiniz.

Güneş Enerjisi Santrali Kurulum Maliyeti : Güneş enerjisi santrallerinde kurulum mailyetini etkileyen faktörler; Kurulum yapılması planlanan sistem maliyeti ucuzdan pahalıya; çatı sistemi (işyeri, fabrika çatısı), yer sistemi (arazide sabit yada tek eksen sistemler), güneş takip sistemi(Güneşin gün içindeki konumunu takip eden sistem) dir. Bunun yanı sıra arazi koşulları , sahanın konumu, işcilik maliyetleride fiyatı etkileyen faktörlerdendir.

Güneş enerjisinden üretim yapmak istediğiniz elektrik kilowatt değerini girdikten sonra kurmak istediğiniz sistem şeklini seçiniz. Sistem sizin için kurmak istediğiniz sistem için gerekli alanı, gerekli panel ve inverter hesabını yapar ve üretimden nekadarlık satış elde edeceğinizi hatta enerji sahası maliyetini ortalama olarak verir. Örneğin : 1 megavat güneş enerjisi maliyeti öğrenmek için ; hesaplanacak kilowatt kısmına 1000 yazmanız gerekmektedir. Enerji birimleri anlatımı

Güneş Enerjisini Depolayarak Evinizi Aydınlatmak

Güneş enerjisi ihtiyaç hesapla

Güneş enerjisi panelleri ile evinizin ihtiyacını doğru akım ile hesaplama aracı. Evimde 1 kaç lambayı güneş paneli ile gece nasıl aydınlatırım? Kaç wattlık güneş paneli gerekir? Nekadarlık akü ile lambayı 8 saat yakabilirim? Sorunuzu cevaplar..



Güneş Enerjisi Kullanan Ev modeli

Güneş Enerjisi ihtiyacı belirleme : Çiftlik evi gibi şebekenin olmadığı yerlerde güneş enerjisi ihtiyacını belirlerken, genel aydınlanma için kaç adet lambayı kaç saat kullanacağınız gibi basit hesaplamalar hem maliyetinizi azaltır hemde daha az cihaz kullanmanızı sağlar. Aydınlanma ihitiyacınızı belirlerken oda sayısı yada uyanık kalma sürenizi baz alabilirsiniz. Aynı zamanda uyanık kaldığınız süre boyunca kullanacağınız cihazları tayin etmeniz yada evinizde kullanmanız gereken cihazların watt değerlerini bilmeniz, çalışma sürelerini tahmini olarak belirlemeniz gerekir. Güneş enerjisi kullanarak bulunacağınız mekanda ayın hangi zamanları vakit geçireceğiniz kullanılacak güneş paneli adedini yada watt değerini doğrudan etkilerken , evde bulunacağınız saatler akü ihtiyacınızı belirleyecektir. Örneğin: Kış en çetin geçtiği 3 ayı 24 saat çiftlik evinde geçireceğinizi varsayarsak ihtiyaç duyduğunuz panel watt miktarı yazın 3 ay geçireceğiniz güneş paneli watt miktarından yaklaşık 6 kat daha fazla olacaktır. Güneş paneli üretimi hesabı yapılırken genelde kışın güneşlenme süresi 1 saat olarak baz alınmaktadır.

Şebekesiz Enerji Üretimi ve Depolaması : Elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde basit ihtiyaçlarınız için güneş panelleri ile enerji üretebilir ve bunları aküler ile depolayabilirsiniz. Aydınlanma için ihtiyaç duyduğunuz lamba miktarı yada vakit geçirmek için kullanacağınız cihazlar nekadar elektrik üretme ve depolama gereksiniminizi belirlemektedir. Tahmini olarak ihtiyaç duyacağınız güneş paneli ve akü ihtiyacınız hesaplayabilirsin.

Yazlık, Çiflik evi gibi yerleşime yada şebekeye uzak olan evlerde kullanılacak aydınlanma ve cihazlar için gerekli olan güneş paneli ve akü ihtiyacını hesaplamaktadır.

Buradaki hesaplama aracı elektrik şebekesi olmayan yerlerdeki evinizi, panel ve aküler yardımı ile aydınlantma gibi basit ihtiyaçlarınızın hesaplanmasına yardımcı olmaya çalışmakta.

Güneş Enerjisini Depolayarak Bir Cihazı Çalıştırmak

Enerji harcaman ile güneş enerji hesaplama

İhtiyacınız olan gücü (Watt yada Beygir) değerini yazarak offgrid (Şebeke olamdan, Aküler ile gereken sistemi hesaplayabilirsiniz. Ev, yazlık ev, çiftlik evi, yayla evi elektrik tüketiminden ihtiyacınız olan güneş enerjisinin üretim ve depolama verisi hesabı yapılabilir.

Offgrid Güneş Enerjisi modeli

Kullanılacak cihazlar da watt ve süre kullanımı hesabı : Kullanmak istediğiniz cihazın (Su motoru, aydınlatma, telefon şarjı, radyo, televizyon..vb) kaç watt güç tükettiği, cihazın üzerinde yada kitapçığında belirtilmiştir. Bir cihazın üzerinde belirtilen watt bilgisi o cihazın saatte ihtiysç duyduğu watt miktarını belirtir.Örneğin bir lcd televizyon ekran inc oranı ile orantılı olarak tahmini 100-200 watt arasında enerji tüketmektedir. Cihazı gece kullanabilmek için saatte 100 watt harcadığını varsayarsak ve 5 saat çalıştığında 500 watt güç ihtiyacı dolar. Tam sinüs bir evirici ile 12 volt ile cihazınızı çalıştırmak istediğinizde, 500 watt(toplam ihtiyaç) / 12 volt (Akü voltajı) = 41.6 Amperlik akü ihtiyacı oluşacaktır. Aküler biriktirdikleri enerjinin %80 inin size kullandıracağından ve şarj regülatorü aküyü korumak için aşırı boşalmasını engelleyeceğinden ortalama 41.6 Amper * 1.2 (%20 lik kayıp) = 49.92 Amperlik depolama ihtiyacı oluşur.

İhtiyaç duyulan güç miktarına göre üretim ve depolama : Her cihazın ihtiyaç duyduğu güç miktarı farklı olabilir. Elektriğin olmadı yerlerde kullanmak istediğiniz cihazın ihtiyaç duyduğu güç miktarını yazarak güneş enerjisi üretimi ve depolaması için gerekli cihazları hesaplayabilirsiniz.

İhtiyaç duyduğunuz watt toplamını yazınız. Örneğin ; şebekeye bağlamadan bir kamerayı akü ve güneş panelleri ile çalıştırmak için: 1 kamera ortalama 24 watt güç harcar. 1 lamba 8-10 watt, 1 bilgisayar 300 watt vs..
Bu hesaplama aracı harcadığı güç ile bir cihazın şebeke yardımı olmadan güneş paneleri ve aküler aracılığı ile nasıl çalışacağını simule etmektedir. watt - kilowatt ve beygir gücü arasında hesaplama yapmak için Buradaki hesaplama aracını kullanabilirsini

Ev Aletleri Nekadar Elektrik Harcar

Burada yapılan hesaplamalar evde kullanılan cihazların evdeki bir(1) saatlik kullanımına tekamül eden fiyatlandırma bilgisini verebilmek için yapılmıştır. Güç harcamaları hesaplarında kilowatt/saat kullanılmaktadır.
CihazÖzellikOrtalama Watt/SaatTL/SaatKrş/Saat
Televizyonlar ebatları ve teknolojileri ile elektrik tüketiminde farklar gösterirler. En yaygın kullanımda olan televizyonların ortalama tüketimi aşağıdaki gibidir.
TelevizyonLCD65 Watt/Saat0.03 tl/Saat3 Kuruş/Saat
TelevizyonPlazma130 Watt/Saat0.05 tl/Saat5 Kuruş/Saat
TelevizyonTüplü200 Watt/Saat0.08 tl/Saat8 Kuruş/Saat
Buzdolaplarının elektrik tüketimi ebatları kullanıldıkları mekanın ısısı hatta doluluk oranına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin camın önünde duran bir buzdolabı serin yerde duran emsallerinden daha fazla güç tüketecektir. Buzdolapları teknolojileri gereği her zaman aynı derece elektrik tüketmezler çünkü haznelerini yeterince soğuttuklarında tekrar hazne ısısı artana kadar çok düşük bir elektrik ile çalışmasını sürdürecek böylelikle tüketimi düşecektir. Ortalama Saatlik tüketimleri aşağıddaki gibidir.
BuzdolabıMini A Sınıfı20 Watt/Saat0.01 tl/Saat1 Kuruş/Saat
BuzdolabıOrtaboy A Sınıfı26 Watt/Saat0.01 tl/Saat1 Kuruş/Saat
BuzdolabıBüyük A Sınıfı41 Watt/Saat0.02 tl/Saat2 Kuruş/Saat
Çamaşır makinalarıda ebatları kapasiteleri ve özellikleri oranında değişik tüketimler sergiler . Standart bir çamaşır makinası tahmini tüketimi ;
Çamaşır makinasıA Sınıfı800 Watt/Saat0.34 tl/Saat34 Kuruş/Saat
Elektrik süpürgeleri alınırken genelde emiş gücü baz alınarak alınır ve fiyatlarıda bu güç nekadar fazla ise okadar pahalıdır. Genelde soru şudur kaç watt ? bu soru aslında süpürgenin saatlik watt tüketimini ifade eder. Ortalama ;
Elektrik SüpürgesiStandart1500 Watt/Saat0.63 tl/Saat63 Kuruş/Saat
Ütüler yapıları gereği çok elektrik tüketirler.
ÜtülerStandart3000 Watt/Saat1.26 tl/Saat126 Kuruş/Saat
Bulaşık Makinaları genel olarak aynı oranda güç tüketirler.
Bulaşık MakinalarıStandart1800 Watt/Saat0.76 tl/Saat76 Kuruş/Saat
Saç Kurutma Makinası genel olarak aynı oranda güç tüketirler.
Saç KurutmaStandart2000 Watt/Saat0.84 tl/Saat84 Kuruş/Saat
Derin Dondurucular kapasitelerine göre farklı elektrik tüketimleri vardır. Daha büyük kapasiteli derin donrucuların ısınması daha geç olacağından genel olarak büyüklükleri tüketimlerini negatif etkiler.
Derin Dondurucu102 lt50 Watt/Saat0.02 tl/Saat2 Kuruş/Saat
Derin Dondurucu240 lt30 Watt/Saat0.01 tl/Saat1 Kuruş/Saat
Derin Dondurucu312 lt38 Watt/Saat0.02 tl/Saat2 Kuruş/Saat
Klimalar soğutma kapasitelerine göre elektrik tüketirler. Ortalama tahmini tüketimler ;
Klima9000 btu2200 Watt/Saat0.92 tl/Saat92 Kuruş/Saat
Klima22000 btu4000 Watt/Saat1.68 tl/Saat168 Kuruş/Saat
Klima44000 btu6000 Watt/Saat2.52 tl/Saat252 Kuruş/Saat
Elektrikli ısıtıcıların tüketimleri alırken ısıtma kapasitesini sembolize eden watt değeri oranında elektrik tüketir. Yani aldığınız elektrikli ısıtıcının üzerinde kaç watt olduğu genelde yazar ve zaten fiyatını genelde bu belirler.
Isıtıcı10001000 Watt/Saat0.42 tl/Saat42 Kuruş/Saat
Isıtıcı20002000 Watt/Saat0.84 tl/Saat84 Kuruş/Saat
Isıtıcı30003000 Watt/Saat1.26 tl/Saat126 Kuruş/Saat
Fırınlar genel olarak aynı şekilde çalışır ve güç tüketir. Siz fırınızı kaç derece ısınması için ayarlarsanız o oranda cihazınızın tüketimi artar. Tahmini 2000 - 3000 watt arası tüketir.
Fırın25002500 Watt/Saat1.05 tl/Saat105 Kuruş/Saat
Mikro dalga Fırınlar genel olarak aynı şekilde çalışır ve güç tüketir. Mikro dalga fırının modları buz çözme , pişirme gibi modları tüketimini etkiler. Genel olarak ;
Mikro DalgaStandart800 Watt/Saat0.34 tl/Saat34 Kuruş/Saat
Bilgisayarlar da kapasitelerine göre güç tüketir. İşlemci kapasitesi, ram sayısı , monütör ebatları gibi faktörler güç tüketimim etkiler.
BilgisayarLaptop90 Watt/Saat0.04 tl/Saat4 Kuruş/Saat
BilgisayarMasaüstü standart220 Watt/Saat0.09 tl/Saat9 Kuruş/Saat
BilgisayarMasaüstü Performans400 Watt/Saat0.17 tl/Saat17 Kuruş/Saat
Kombilerin genel çalışma prensipleri aynı olduğundan aynı şekilde tüketim yaparlar.
KombiHermetik150 Watt/Saat0.06 tl/Saat6 Kuruş/Saat

Tüketilen Enerji ve Üretim Hesapları

Solar enerji ile elektrik üretimi hesaplamaları

Watt - Volt - Amper - Ohm Hesaplama Aracı

Enerji değerlerini dönüştürür.

Mesela bir cihazın kaç watt harcadığını bulmak için --> kaç volt ile çalıştığı ve kaç amper güç tükettiği değerlerini yerlerine yazın.

Tüketilen güç ile fatura hesabı

Meskenler için enerji tüketiminin faturaya ne yansıdığını hesaplar. 3 zamanlı veya tek zamanlı tarifeye göre fiyat hesabı yapmaktadır..

kullanacağınız cihazın faturanıza ne etkisi olacağını hesaplayabilirsiniz.

Elektrik Faturana Göre Harcanan Güç Hesaplama

Elektrik faturanıza göre elektrik tüketiminizi hesaplar

Günlük ve aylık nekadar enerji kullandığınızı hesaplayabilirsiniz.

Kablo Kesiti Hesaplama Aracı

Kullanılacak kablo kesitini hesaplar

Kablolama yapılırken kullanılacak kablo ve mesafeye göre kablo kesiti hesabı yapar.

Bergir Gücü - Watt -Kilowatt Çevirici

Güç birimleri dönüştürür watt - kilowatt ve beygir gücü değerlerini dönüştürmek için dönüştürmek istediğiniz değeri yazıp hesapla butonuna basın.

Offgrid Akü panel Hesabı

Güneş Paneli İle Akü Hesabı

Güneş paneli ile akünüzü kaç saatte dolduracağınızı hesaplar.
Offgrid Güneş Enerjisi modeli

Güneş paneli ile akü dollumu? Güneş panelleri yardımı ile üretilen güneş enerjisi aküler tarafından depolanabilmektedir. Güneş panelinin nekadar enerji üretebileceği , satın alınan panelin watt'ı ile doğru orantılıdır. Bunun yanı sıra havanın sıcaklığı ve nem oranı ve güneşlilik oranı hatta tozluluk oranıda bir panelin üretimini ve buna orantılı olarak akünün dolumunu etkilemektedir. Güneş panellerinin en verimli üretim yaptıkları hava koşulları serin ve güneşli havalardır. Aşırı ısınma hem panelin ömrünü hemde üretimi olumsuz etkilemektedir. Aynı şekilde akülerinde serin ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmeleri gerekmektedir.

Güneşli bir havada güneş panelinizin tahmini üretimi ile akü dolum süresi hesaplanabilmektedir. Daha detaylı bir üretim ve depolama hesabı için ; Bulunduğunuz bölge anlık sıcaklık ve nem ve güneşlilik bilgilerinin mevcut olması gerekmektedir.

Güncel Tüketici Elektrik Tarifeleri Tablosu

Burada yapılan hesaplamalar elektrik şirketlerinin güncel tarifeleri , solar panel üretim verileri, bölgesel son 50 yıllık ortalama radyasyonlanma değeri gibi veriler ile yapılan basit hesaplama yöntemlerine dayanmaktadır. Yapılan hesaplamar ile ilgili bir yanlışlık olduğunu düşünürseniz

01.01.2017 Yılı Tüketici Tarifeleri (kr/kWh) Kaynak :(Enerji Piyasası Denetleme Kurumu)
Görevli Tedarik Şirketinden Enerji Alan İletim Sistemi Kullanıcısı Tüketiciler Perakende Tek Zamanlı Enerji Bedeli Perakende Gündüz Enerji Bedeli Perakende Puant Enerji Bedeli Perakende Gece Enerji Bedeli Dağıtım Bedeli Toplam
Tüketici :20,521920,388736,30228,91044,9635
Orta Gerilim
Çift Terimli
Sanayi :20,521920,388736,30228,91044,9635
Ticarethane :21,407421,268838,20269,03498,3209
Mesken :21,405821,267238,20099,03378,1202
Tarımsal Sulama :19,548919,422334,898,24876,8249
Aydınlatma :19,558---7,9918
Tek Terimli
Sanayi :20,521920,388736,30228,91045,4955
Ticarethane :21,407421,268838,20269,034910,251
Mesken :21,405821,267238,20089,033710,0037
Tarımsal Sulama :19,548919,422334,898,24878,4079
Aydınlatma :19,5580---9,8454
Alçak Gerilim
Tek Terimli
Sanayi :20,521920,388736,30228,91048,5479
Ticarethane :21,407421,268738,20269,033712,0687
Mesken :21,405821,267238,20099,033711,7775
Şehit Aileleri ve Muharip Malul Gaziler :7,7---8,2521
Tarımsal Sulama :19,548919,422334,89008,24879,8988
Aydınlatma :19,5580---11,5911
Genel Aydınlatma :19,6047---11,5911

Güneş Enerjisi , Kullanımı, Kurulumu

Güneş Enerjisi, Yenilenebilir Enerji Nelerdir?

Vücuda hayat verdiği düşünülen gizil güç, enerji; her maddede var olan, ışık ve ısı şeklinde ortaya çıkabilen iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses olarak tanımlanan toplam 8 enerji çeşidi vardır. Enerji çeşitleri yenilenebilir ve yenilenemez olarak iki grupta toplanmaktadır.

Yenilenemez enerji çeşitleri; fosil, yakıtlar ve radyoaktif elementlerden elde edilmektedir. Kullanıldıkça biten ve yenilenmesi çok uzun süre alan enerji çeşididir. Yenilenebilir enerji çeşitleri; hidroelektrik enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji, güneş enerjisi, biokütle enerjisi, dalga enerjisi, hidrojen enerjisidir. Kaynakları, nehirler, rüzgârlar, yeraltı suları, güneş, biyolojik atıklar, okyanus ve denizler, su ve hidroksitlerdir.

Yenilenemez enerji çeşitleri; fosil, yakıtlar ve radyoaktif elementlerden elde edilmektedir. Kullanıldıkça biten ve yenilenmesi çok uzun süre alan enerji çeşididir. Yenilenebilir enerji çeşitleri; hidroelektrik enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji, güneş enerjisi, biokütle enerjisi, dalga enerjisi, hidrojen enerjisidir. Kaynakları, nehirler, rüzgârlar, yeraltı suları, güneş, biyolojik atıklar, okyanus ve denizler, su ve hidroksitlerdir

Günümüzde, özellikle petrol fiyatlarının çok hızlı artması, güneş enerjisini gittikçe cazip kılmakta ve güneş enerjisinden faydalanılan sistemlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Türkiye’de, güneş enerjisi konusundaki çalışmalar yeni olmasına rağmen hızla çoğalmaktadır.

Güneş enerjisinden direkt faydalanılan sistemler, aktif ve pasif sistemler diye iki açıdan incelenmektedir. Toplayıcılar veya diğer herhangi bir dönüştürücü ile güneşten enerji teminine aktif faydalanma denir. Özellikle binaların yön, geometri ve yapı elemanlarının değişimiyle güneşten enerji teminine pasif faydalanma denir.

Güneş enerji sistemleri tarla sulamada günümüzde etkin olarak kullanılmaktadır. Kurulumu pratik olan güneş enerji sitemleri ile tarlaların sulanmasının gerçekleşmesi yanı sıra elektrik ve mazot giderleri minimuma inmektedir. Römorklara monteli paneller sayesinde iş sonunda başka tarla sulamasında ya da akülere depolama yapılarak başka amaçla da kullanılabilmektedir.

Güneş enerjisi santrallerinde kullanılan paneller, yüksek verimlilik ve dayanıklılığa sahiptir. Maksimum verimlilik için paneller yüksek kalite güneş hücrelerine sahip olmalı ve standartlara uygun olmalıdır. Optimum şartlarda 300 watt çıkış gücü önemlidir. Busbarların ısı ve elektrik geçirgenliği maksimum olması verimliliği artıracaktır. Eva ve Backsheet zor iklim şartlarına dayanmalıdır. Güneş sistemlerinde kullanılan jel aküler uzun ömürlü olmalı ve yüksek akım performansına sahip olmalıdır. Ayrıca sistemde kullanılan invertör yüksek voltaja hassasiyet göstermelidir. Kullanılan konstrüksiyon sitemin uzun yıllar boyunca hizmet vereceği göz önünde bulundurularak üretimi yaptırılmalıdır.

Güneş panelleri 50, 100, 150, 200, 250, 300, 320 vb Watt güçlerinde olabilir. Ayrıca panel üreticileri özel güç ve şekilde üretim yapabilmektedirler.

Güneş Paneli Nedir? Nasıl Çalışır ?

Güneş panelleri güneş ışınlarının açığa çıkarttığı enerjiyi soğurması için üzerinde güneş hücreleri bulunan ve bu hücrelerin birbirine gümüş yollar ile birbirine bağlanarak farklı ebat ve güçlerde enerji üretilmesini sağlayan , üzerinde bu hücreleri dış etkilerden koruması için cam muhafaza bulunan bu bileşenlerin tamamı güneş panelini oluşturmaktadır.

Güneş santrallerinde kullanılan iki çeşit sistem vardır. Bunlar ; Fotovoltik : güneşten gelen radyasyonu paneller vasıtası ile elektrik enerjisine çevirilir ve bu DC (Doğru Akım) elektrik akımı eviriciler vasıtası ile şebeke enerjisi olan AC (Alternatif Akım) dönüştürülüp şebekeye verilir. Termal Sistem : Özel üretilmiş aynalar ile güneş ışınları belli bir noktadaki yağ veya su kaynağı ısıtılarak, ısıtılan sıvının buharı ile türübünler mekanik enerji verilir ve bu enerji knetik enerjiye dönüştürülerek şebekeye verilmektedir.

Bu hücrelerin bir araya getirilmesi ile 10 watt , 20 watt, 50 watt , 100 watt, 150 watt, 250 watt , 300 watt değerlere sahip paneller, en yaygın şekilde kullanılan güneş paneli çeşitleridir. Bu watt değerleri şu şekilde belirlenir ; Labaratuar ortamında bir araya getirilen hücrelere 1000 wattlık ışık verildiğinde ürettiği watt miktarı o panelin kaç watt verimlilikte olduğunu belirler.

Güneş panelleri (Güneş Pilleri) Ne kadar zamandır ne işlerde kullanılmakta ? Güneş enerjisinin elektriğe çevrilerek kulanılması 1956 yıllarından bu yana uzaya gönderilen uyduların elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılmakta. 1970 yıllardan bu yana da şebekeden uzak cihazların enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse ; yol kenarı acil telefon kulubelerinde, yol kenarı aydınlatmaları, uyarı levhaları, çiflik evleri gibi birçok alanda kullanılmıaltadır.

OnGrid Güneş Enerji Sistemleri, Şebekeye bağlı kurulum

• Bu sistemde kurulucak olan santral elektrik dağıtım şebekesine doğrudan entegre edilir ve üretilen elektrik şebekeye verilir. Bu sistemde çift yönlü sayaçlar kullanılmktadır. Yani üretilen elektrik şebekeye verilirken kullandığınız elektiği şebekeden almaya devam edersiniz. Sonrasında mahsuplaşılır, yani ne kadar üretilip şebekeye verilmiş ve şebekeden ne kadar elektrik alınıp kullanılmış. Mahsuplaşma sonrası ortaya çıkan bakiyenin (+) ya da (-) olmasına göre de ya elektrik dağıtım şirketine ödeme yapılır ya da şirketten ödeme alınır.

Sistemin önemli avantajları vardır. Bunlar sırasıyla ;

• Bir diğer avantaj şebeke akımının çok güçlü olmasıdır. Yüksek kapasiteli makine kullanımında voltaja dair sorun yaşamazsınız. Evde bile bazı ürünler özellikle ilk çalıştırıldığı anda çok yüksek akım çekeceğinden elektriği şebekeden alıp onlara sisteminizden ürettiğiniz düzenli akımı vermek daha kullanışlı olabilmektedir.

• Siz normalde ihtiyacınızı tam karşılayacak ölçüde kurulum yapmış olsanız bile özellikle kışın kapalı havalarda yada gün ışığından saat olarak daha az faydalanılabildiği dönemlerde üretim açısından sıkıntıya düşebilirsiniz. Çünkü Türkiye şartlarında ihtiyacınız yaklaşık 100 birimken; yaz dönemi üretiminiz 150, kış dönemi üretiminiz 70 olacaktır. Bu da üretiminizin zaman zaman yetersiz zaman zaman fazla olması anlamına gelir. Ama şebeke bağlantılı sistem mahsuplaşma prensibi üzerine kurulu olduğu için bu sizin için herhangi bir sorun teşkil etmiycektir. Kışın ödeme yapar yazın ödeme alırsınız.

Sistemin dezavantajları d vardır. Bunlar sırasıyla;

• Öncelikle şebeke bağlantılı sistem kurabilmek için çok fazla yasal prosedür takip etmek ve çok fazla evrak hazırlamak gerekmektedir.

  • Bağlantı noktası tespiti
  • Tek hat şeması
  • Kira kontratı veya tapu
  • Yegm başvurusu
  • Şirket belgeleri (Vergi Levhası, Ticaret Sicil Gazetesi, vb)
  • Başvuru belgesi
  • Yerleşim Planı
  • 30/1 ölçüsünde abonelik
  • Yeni düzenlemeyle birlikte ihtiyacınız 10 kw iken en fazla 10*30=300 kw lık sistem kurmanıza izin verilmektedir. Daha önce böyle bi kısıtlama toktu.

    • Tüm bu evrakların hazırlanması hem para ve zaman harcamanıza sebep olmaktadır. Ayrıca bunun bir garantisi de yoktur. Yani tüm prosedürleri yerine getirmiş olmanız size izin almanız konusunda herhangi bir garanti vermez. Çünkü bulunduğunuz bölgeye ağlı olarak özellikle bağlı bulunduğunuz trafo da kapasite olması gerekmektedir

    • Bütün bu aşamaları geçtikten sonra da yetkili personel tarafından inceleme yapılacak ve ancak size kesin kabul belgenizi verdikten sonra sisteme bağlanmanıza izin vereceklerdir. Herşeyi tamamladıktan sonra eğer Tedaş yetkilileri şu veya bu sebeple sisteminizi onaylamazsa şebekeye bağlanamaz ve elektrik satamazsınız.

    • Bir diğer önemli sorun da bu sistemin de genel elektrik kesintsinden birebir etkileniyo olmasıdır. Yani; eğer bulunduğunuz bölgede o an elektrik kesintisi varsa, sizin santraliniz elektrik üretmeye devam ediyor bile olsa bunu şebekeye veremezsiniz. Yani kuracağınız santral ancak hatta elektrik olduğu sürece finansal anlamda bi fayda sağlıyacak ve daha da önemlisi siz, sisteminiz elektrik üretmeye devam ediyor bile olsa bunu kullanamayacaksınız. Kısacası bu sistem kuracağınız kapasite ne olursa olsun ancak hatta elektrik olduğu sürece bi anlam ifade edecektir.

    Bu sistem güneş panellerinin ürettiği elektriği akülere iletir ve aküden de kullanıma sunulur. Sistem bir nevi jeneratör mantığı ile çalışmaktadır.

    Sistemin avantajları şunlardır:

    • Öncelikle kurulum için herhangi bir belgeye ya da izne gerek yoktur. Dolayısıyla bu sistemi kurmak istediğinizde tek yapmanız gereken bir firma ile anlaşıp santralinizi kurdurmaya başlamaktır. Şebeke bağlantılı sistem de olduğu gibi aylarca evrak hazırlamanıza yada izin almanıza gerek yoktur.

    • Sistemin ürettiği elektriği kullanmak için hatta elektrik olmasına gerek yoktur. Diğer sistem elektrik kesintisi olduğunda tamamen devre dışı kalırken bu sistem şebekede elektrik olmasa bile sizin enerjisiz kalmamanızı sağlar. İlerleyen dönemlerde üretimin tüktimi karşılama oranı her geçen gün biraz daha düşerken elektrik kesintilerinin artacağı düşünüldüğünde bu sistemin daha avantajlı olabilecektir.

    • Sistem enerji depolama mantığı ile çalışmaktadır. Dolayısıyla özellikle kış şartlarında üst üste geçen bir kaç açık günden sonra havalar kapalı bile olsa depoladığı enerji ihtiyacınızı karşılamaya devam eder.

    Sistemin dezavantajları şunlardır:

    • Kurulucak santral cok yoğun makine parkı olan firmalar için uygun değildir. Burda hem çok yüklü voltaja hem de çok yüksek kapasiteye gereksinim duyulmaktadır. Bunu akü üzerinden temin etmek şebekeden elektrik kullanmaya oranla hem daha zor hem de daha maliyetlidir.

    • Standart kurulum masrafının üzerine bir de akü maliyeti ilave olacaktır. Bu da toplam da on grid sisteme oranla yaklaşık %30 daha fazla yatırım gerektirir.

    Bu detayları tablo haline getirecek olursak daha net bi karşılaştırma yapılabilir.

    SistemON GRID OFF GRID
    Kururlum Şartları Hem zaman hem prosedür fazlalığı. Ayrıca izin alma garantisinin olmaması. Hemen kurulum yapılabilir. Zaman kısıtı yok. Herhangi bir prosedür takip etmek gerekmez.
    Kullanım farkları Sistemden elektrik almaya devam edersiniz. Kullanımınızda hiç bir şey değişmez. Çok yüksek tüketime ve ağır makine parkına uygun değildir.
    Elektrik kesintisi olma durumunda Sistem iptal olur hiç bir fayda sağlamaz Sistem çalışmaya elektrik üretmeye ve bunu da sizin kullanımınıza sunmaya devam eder
    Kurulum maliyeti Daha ucuzdur. Ana kalemler panel ve inverter dır. Nispeten daha pahalıdır. Standart kuruluma ek olarak akü maliyeti de vardır.

    Güneş Enerjisi Santrali Bileşenleri

    Watt,Kilowatt,Megawatt,Terawatt nedir ? Buhar makinesi mucidi James Watt'a (1736-1819) atfen SI birim sisteminde güç birimi olarak kabul edilmiştir. Enerji dönüşümü oranını ölçen birimdir. Joule bölü saniye olarak tanımlanır. Kısaca W harfiyle gösterilir. Güç = iş / zaman dır. Örneğimizde, 3.000 Nm lik iş 5 sn de yapıldığına göre Güç (Watt) = 3000/5 (Nm/sn)= 600 Watt olarak bulunur. Normal bir ev ampulu 25 ile 100 watt arasında güce sahiptir. Floresan lambalar benzer miktarda ışık üretmek için normal olarak 5 ile 30 watt tüketirken benzer LED lambalar yaklaşık 0,5 ile 6 watt arasında güç kullanır.
    kaynak = https://tr.wikipedia.org/wiki/Watt

        1 Kw (kilowatt) = 1000 w (watt)
        1 Mw (megawatt) = 1000 kw (kilowatt) = 1,000,000 w (watt)
        1 Gw (gigawatt) = 1000 mw (megawatt) = 1,000,000 kw (kilowatt) = 1,000,000,000 w (watt)
        1 Tw (terawatt) = 1000 gw (gigawatt) = 1,000,000 mw (megawatt) = 1,000,000,000 kw (watt) = 1,000,000,000,000 w (watt)

    (KilowattSaat)KWh Nedir ? Kilowatt Saat anlamına gelmektedir. Bir cihazın saatte harcadığı kilowatt miktarını ifade eder. Yani Cihazın üzerinde 100 KWh yazıyor ise saatte 100 kilowatt güç tükettiği anlamına gelir. Wh watt saat anlamına gelir kilowattın 1000 de biridir.

    Volt (Gerilim) Nedir ? elektrikte kullanılan potansiyel farkı birimidir. Bir ohm'luk bir direnç üzerinden, bir amper'lik elektrik akımı geçmesi halinde direncin iki ucu arasındaki gerilim bir volttur. Şehir şebekelerinde genelde 220 volt kullanılmaktadır. Sanayilerde ise 380 Volt kullanılır.

    Güneş hücresi nedir ? (İngilizce: solar cell) Işığı doğrudan elektrik akımına dönüştüren (fotovoltaik) bir araçtır. Yarı iletken bir diyot olarak çalışan güneş hücresi, güneş ışığının taşıdığı enerjiyi iç fotoelektrik reaksiyondan faydalanarak doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür.

    Evirici nedir ? (invertor) Doğru akımı (DC) alternetif akıma (AC) yani dalgalı şebeke akımına çevirmemize yarayan güc dönüşümü elemanıdır. Güneş santrallerinde güneş panelleri tarafından üretilen doğru akımı, şehir şebekesinde kullandığımız alternatif akıma çevirirler. Eviriciler doğru akımı 220 volt şehir şebekesine yada 380 volt 3 faz evirimi yapabilirler. Genellikler güneş santrallerinde tam sinüs adı verilen yani gelen voltaj ve frekansları tam sinüs dalgası olarak ayarlayan innverter (evirici) kullanılmaktadır. Genel olarak verileri %89 ila %94 arasında değişmektedir. çalışma frekansları 50 - 60 herz (Hz) olmaktadır.

    Güneş Enerjisi İle İlgili Sıkça Sorulanlar ?

    Arazime Ne kadarlık Güneş Santrali Sığdırabilirim ? Arazinin yapısı kurulacak sistem tipi belirleyici faktörlerdir. Oval yada çok köşeli veya üçgen sınırlara sahip arazide güneş enerji sistemi kurulumu yapılırken alan kaybı çok olabilmektedir. Genel olarak en verimli kullanıma sahip alanlar kare veya dikdörtgen görünümlü arazilerdir. Yer sistemi güneş santralleri için tahmini gereksinim 1 megawatt için 12-24 dönüm arasındadır. Detaylı hesap için tıklayınız.

    Güneş santralinden ne kadar gelir elde edilir ? Güneş Enerji Santrallerinden elde edilecek gelir ; Kurulacak sistemin büyüklüğü, enerji alım anlaşmasındaki kilowatt satış biim fiyatı, santralin bulunduğu bölgedeki güneş verimliliği, kurulacak arazideki gölgelenme yada güneşe engel faktörleri gibi birçok değişkene bağlıdır.Tahmini hesaplama için tıklayınız.

    Tarlamı güneş enerjisi ile sulayabilirmiyim ? Güneş Enerjisi ile sulama sistemleri çalıştırılabilir. Elektrik ihtiyacı duyan su motorları gibi cihazların ihtiyaç duydukları elektrik enerjisi güneş panelleri ile sağlanabilir ve sulama yapılabilir. Tahmini hesaplama için tıklayınız.

    Yapılmasını istediğiniz hesaplamalar için yada yapılan hesaplamalar ile ilgili görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz.
    Bana buradan ulaşabilir, öneri ve görüşlerinizi bildirebilirsiniz.
    enerji hesapla facebook

    Hesaplamalara kolayca ulaşabilmek için Google Play uygulamamızı buradan indirebilirsiniz. Barkot okuyucu ile okutabilir yada tıklayarak android uygulamasına erişebilirsiniz.

    EnerjiHesapla Google Play Logo
    yatak testi
    Ev İçin Panel Hesaplama